Annemieke - Regiocoach

Annemieke Flikkema is regiocoach voor Axxicom Thuishulp in Bloemendaal, Zandvoort, Haarlem, Heiloo, Castricum, Heemstede, Nieuw-Vennep,
‘Als regiocoach ben ik in opdracht van gemeenten ervoor verantwoordelijk dat klanten de hulp krijgen die ze nodig hebben. Ik vind het belangrijk dat de medewerkers zich prettig voelen in hun werk en wij hen de mogelijkheden bieden die ze nodig hebben. Zo zorgen we ervoor dat onze klanten - voor wie we het tenslotte allemaal doen - prettig en veilig thuis kunnen blijven wonen, in een schoon en leefbaar huis.

Verder heb ik veel contact met de gemeenten in mijn regio.  “Komen we onze afspraken voldoende na? Waar lopen we tegenaan, wat gaat goed en wat moet worden bijgesteld zodat de klant krijgt wat hij of zij nodig heeft?” Per gemeente kan de werkwijze enorm verschillen. Als regiocoach zorg ik ervoor dat de medewerkers en ondersteunende diensten goed weten wat er speelt in een gemeente, zodat klanten op de juiste wijze huishoudelijke hulp krijgen.

We werken in zelforganiserende teams. Het grootste deel van het werk regelen de medewerkers nu zelf. Komen ze er niet zelf uit, dan staat de teamondersteuning voor ze klaar en kunnen ze ook bij mij terecht. Zo brengen we klanten en medewerkers dichter bij elkaar. Prettiger voor de klant, leuker voor de medewerker. Een medewerker heeft nu meer vrijheid om hun werk in te delen en kan afspraken beter passend in haar agenda maken. En kun je een keer niet omdat er iets met je kind is? Dan regel je zelf vervanging met een collega. Je collega’s ken je nu, want je werkt samen in een team en je hebt regelmatig contact. We hebben regelmatig teambijeenkomsten waar ook de teamondersteuning bij aansluit.

De bijeenkomsten organiseren we vaak in wijkcentra, zodat we meteen een band creëren tussen het wijkcentrum en onze medewerkers. Medewerkers leren hierdoor de wijkcentra kennen en kunnen klanten attenderen op uitjes die het wijkcentrum organiseert. Op deze manier stimuleren we klanten om deel te nemen aan bijvoorbeeld een bingo, waardoor ze weer onder de mensen zijn en minder eenzaam zijn.’