Onze mensen

Dagboek van medewerker Marijke

12/01/2022
Delen via \a\a

Thuishulp Marijke beschrijft haar intensieve en mooie werkweek.

writing-1209121_1920.jpg

Maandag

Op maandag start ik bij mijn oudste mevrouw, ze is al bijna 100. De buurvrouw komt om tien uur langs met een lekker kopje koffie. Even bijpraten hoe het met iedereen gaat. Daarna fiets ik door naar een mevrouw die bij de Santmark woont. Ze heeft een poes die even komt kijken als we gaan zitten en bijpraten. Mevrouw maakt de vensterbanken leeg, zodat ik de ramen kan lappen. Ze gaat buiten de heg snoeien.

Dinsdag

Ik begin bij een lief echtpaar. Meneer voelde zich niet zo lekker en had last van zijn arm. Samen met mevrouw drink ik een kopje thee. Ik help haar op de laptop: ze heeft wat hulp nodig bij het zoeken naar een minicar. Daarna ga ik naar een mevrouw met een schattig hondje. Bettina komt me al kwispelend tegemoet. Dan is het tijd voor mijn derde mevrouw op dinsdag. Ze gaat door een zware periode heen, dus ik heb een leuk engeltje voor haar meegenomen. Ik heb een klein sjaaltje met aquablauwe kraaltjes erbij genaaid voor het engeltje. Ze is er erg blij mee en straalt helemaal.


Woensdag

Acht uur, ik start vandaag vroeg. Mevrouw heeft slecht geslapen, dus ik geef haar eerst even een kopje koffie om bij te komen. Daarna ga ik aan de slag in huis. Op mijn tweede adres van de dag bespreken we samen hoe we het volgende week doen. Het is dan vakantie, ik ben een weekje vrij. Samen komen we tot een goede middenweg voor beide partijen. Daarna ga ik naar een nieuw adres toe, een echtpaar. Eerst even kennismaken: wat zijn de taken in huis die ik kan doen? Meneer neemt mij mee voor een rondje door het huis en laat zien waar de spullen liggen.

Donderdag

Ha, donderdag! De dag begint bij een oudere dame met veel humor. Ze maakt altijd grapjes over van alles en nog wat. Ze is dol op beschuitjes met jam en ze wil eigenlijk altijd hetzelfde. De tweede mevrouw heeft een grote tuin met verschillende fruitbomen. Terwijl ik haar huis doe, heeft ze buiten een tasje vol met appels voor me geplukt. Die vind ik later terug in het mandje van mijn fiets: zo lief! Als ik naar school fiets om mijn dochtertje op te halen, willen de kinderen meteen een appeltje eten.

Vrijdag

Zo, de laatste dag van de week. Ook voor mijn eerste klant – een mevrouw dichtbij – is het even bijkomen van een drukke week. Ze heeft nog zo’n authentieke Kirby stofzuiger van vroeger: een hele uitdaging om samen de zak te vervangen. Daarna ga ik naar de oudste meneer toe waar ik voor werk. Ik vind hem het voorbeeld van hoe je goed oud kan worden. Het is een echte sportman die op hoge leeftijd nog een heleboel zelf doet. Hij vindt het heel fijn om samen even te bespreken wat voor nieuwtjes er zijn. Dan gaat hij aan de slag met stoffen en ik begin boven. Dan zit de week er weer op. Geen dag is het hetzelfde als thuishulp. Juist die afwisseling en het werken met mensen maakt het werk zo leuk. Ik ben benieuwd wat de volgende week weer met zich meebrengt.